I believe "slow eating" is synonymous with respecting food, the quality of the ingredients and especially of the time spent preparing meals. Being disgusted by the United States' agricultural industry, I've been vegetarian for a couple of years, with exceptions of circumstances. Regardless of your diet, relationship with food etc. everyone can "slow eat."
The key to "slow eating" is the importance you give to eating. I never skip breakfast, as I was saying here. I also don't eat it in the car or while walking. I take the time to make my oatmeal, my piece of toast or another breakfast food and sit down to eat it. It's important to appreciate food and you do this by being in the moment. One doesn't ingest food but savors it. It's a gustative experience (if done right), esthetic and also social. Below are the three pillars of "slow eating" according to me.
Color
If your dish is colorful and beautiful, it'll be balanced and appetizing. There should be at least three colors on your plate. For example, the green from green beans, the brown from rice and the white from tofu or red from meat. By remembering to eat colorfully, a balanced diet will settle in easily.
Variety
A varied diet is a healthy one. It isn't suggested to eat the same thing daily, even if it's a big salad. Varying your food intake makes it possible to obtain the nutritional values of different products in different ways. In addition, trying out a new dish every day is much more interesting than eating out of habit.
Pleasure
Lastly, it's important that you feel pleasure while eating. Cook your favorite dishes, invite friends to eat at home, buy new ingredients that are unfamiliar to you etc!
To dive deeper:
Génération XX episode with Angèle Ferreux Maeght, founder of La Guinguette d'Angèle
Seasonal Produce Grocery Guide (A Healthy Life)
Slow Living (Petite Maison of Fashion)
Slow Travel (Petite Maison of Fashion)
Slow Well-Being (Petite Maison of Fashion)
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Personnellement, je trouve que le "slow eating" est synonyme de respect de la nourriture, des produits de qualité et surtout du temps passé à préparer les repas. Étant dégoûtée par l’industrie agro-alimentaire aux États-Unis, je suis végétarienne depuis quelques années, avec certaines exceptions de circonstances. Peu importe votre régime, mode de consommation etc. tout le monde peut pratiquer le "slow eating."
Le point-clef de mon "slow eating" est l'importance accordée à l'acte de manger. Je vous disais ici que je ne saute jamais le petit-déjeuner. Je tiens à préciser que je ne le prends ni en voiture ni en marchant. Je prends le temps de me préparer mon avoine, ma tartine ou autre et de m'asseoir pour manger. Il faut apprécier la nourriture et cela ce fait en étant dans le moment. On ingère pas la nourriture, on savoure. C'est une expérience gustative (si elle est bien faite), esthétique et aussi sociale. Ci-dessous se trouvent les trois concepts, selon moi, les plus importants pour le "slow eating."
Couleur
Si votre plat est coloré et joli, il sera équilibré et appétissant. Il devrait avoir au moins trois couleurs dans votre assiette. Par exemple, le vert des haricots, le brun du riz sauvage et le blanc du tofu ou le rouge de la viande. En vous souvenant de manger coloré, l'équilibre alimentaire s'installera tout naturellement.
Variété
Une alimentation saine est variée. Il n'est pas conseillé de manger la même chose tous les jours, même si c'est une grande salade verte. Varier sa nourriture permet d'obtenir les valeurs nutritives de produits différents et de façons différentes. En plus, goûter à un nouveau plat chaque jour est beaucoup plus intéressant que de manger par habitude.
Plaisir
Finalement, l'important est que vous ressentez du plaisir en mangeant. Cuisinez vos plats préférés, invitez des amis à manger chez vous, achetez de nouveaux produits qui ne vous sont pas familiers etc!
Pour aller plus loin:
Génération XX episode avec Angèle Ferreux Maeght, fondatrice de La Guinguette d'Angèle
Guide pour faire les courses avec des produits de saisons (A Healthy Life)
Slow Living (Petite Maison of Fashion)
Slow Travel (Petite Maison of Fashion)
Slow Well-Being (Petite Maison of Fashion)
Slow Travel (Petite Maison of Fashion)
Slow Well-Being (Petite Maison of Fashion)
I love the idea of not just "ingesting" food, but truly appreciating every moment. Even with something as simple as coffee, it sounds like a wonderful way to be truly aware.
ReplyDeleteA good cup of coffee requires a sit down moment, especially if there's a square of chocolate involved :)
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